Computer Awareness Questions (1-50)

Question 1 – To save the document SHORTCUT KEY-
Answer – Ctrl + S

Question 2 – To check for Spelling and Grammar SHORTCUT KEY –
Answer – F7

Question 3 – The brain of computer is called-
Answer – CPU

Question 4 – Turn off the active program SHORTCUT KEY –
Answer – Alt + F4

Question 5 – A telephone line can be connected with the help of which device from the second telephone line-
Answer: MODEM

Question 6 – One kilobyte is equal to –
Answer – 1024 bytes

Question 7 – What is a group of 7-8 bits called-
Answer – Byte

Question 8 – a and a tag is used-
Answer – To add a link to your pages

Question 9 -What is the tag used to add columns to the table-
Answer – td tag

Question 10 – Which tag is used to add columns to the table-
Answer – td tag

Question 11 – How do you create a list item list with numbers-
Answer – ol tag

Question 12 – What are LINUX-
Answer – Operating system

Question 13 – What is seen by the command in LINUX-
Answer – Who is Login

Question 14 – What is the use of RM command in LINUX-
Answer – Deleting the file or files described

Question 15 – Which command is used to clean the screen in LINUX –
Answer – clear

Question 16 – What is the command to create a duplicate file in LINUX-
Answer – copy

Question 17 – Which feature will open a page in a new window-
Answer – copy

Question 18 – What is the command to create a duplicate file in LINUX-
Answer – target = “_ blank”

Question 19 – Full form of URL-
Answer – Universal Resource Locator

Question 20 – Full form of Email-
Answer – electronic mail

Question 21 – Full form of HTML-
Answer – Hyper Text Markup Language

Question 22 – Full form of NIC
Answer – Network Interface Card

Question 23 – Full form of ASCII-
Answer – American Standard Code for information interchange

Question 24 – VIRUS full form-
Answer – Vital information Resources Under Siege

Question 25 – The name of India’s supercomputer-
Answer – the ultimate

Question 26 – The full name of the CD-ROM is-
Answer – Compact Disc-Read Only Memory

Question 27 – word full form of XML –
Answer – Extensible Markup Language

Question 28 – The data that gets information about other data is called-
Answer – Metadata

Question 29 – Full form of CSS in webpage designing-
Answer – Cascading Style Sheet

Question 30 – Which shortcut to use a new worksheet in workbook-
Answer – Shift + F11

Question 31 – Which shortcut is used to reduce the font size in MS-Word-
Answer – Ctrl + {

Question 32 – The word used in the video display means OLED-
Answer – Organic Light Emitting Diode

Question 33 – How many layers are in the OSI reference model-
Answer – 7

Question 34 – What is the value of expression = UPPER (“excel”)
Answer – EXCEL

Question 35 – Which menu is selected to cut, copy and paste-
Answer – Edit

Question 36 – What are the passwords given in the computer for the purpose-
Answer – Security

Question 37 – Which of the following forms the Format Cell?
Answer – Ctrl + 1

Question 38 – The joystick used to be primarily for whom-
Answer – Computer Gaming

Question 39 – BCC’s full form-
Answer – Blind Carbon Copy

Question 40 – is the collection of related files called-
Answers – Database

Question 41 – What key to use at the beginning of the line of text-
Reply – Home

Question 42 – To start with MS-DOS in the Start Run feature, you have to type the following:
Reply – COMMAND.COM

Question 43 – Who tells the computer how to use its components?
Answer – Operating System

Question 44 -Tally is used in which of the following-
Reply – Accounts

Question 45 – A Column of Table is called-
Answer: Attributes

Question 46 – What is the need to restart an on-computer computer?
Answer – Warm Booting

Question 47 – What is the storage area of ??e-mail messages-
Reply – Mail Box

Question 48 – All deleted files go into …………-
Answer – Recycle Bin

Question 49 – The main page of the website is called its ………….
Answer – Home page

Question 50 – Micro computer started-
Answer: Fourth generation

Leave a Comment