Computer Awareness Questions (451-500)

Question 451 – Who developed the PORTABLE DOCUMENT FORMAT (PDF)
Answer – ADOBE SYSTEMS

Question 452 – In INTERNET EXPLORER, to do ZOOM IN ………., and ZOOM OUT is used to ………… –
Answer – CTRL ++;  CTRL + –

Question 453 – The ……… has been designed to identify, prevent and remove the virus present in the computer-
Answer – ANTIVIRUS

In the process of question 454-DECRYPTION ………… is changed in …………-
Answer – CYPHERTEXT, PLAINTEXT

Question 455 – ……… Infects the boot record or master boot record-
Answer – BOOT VIRUS

Question 456 – By pressing “WINDOWS KEY + D” while working in the WINDOWS SYSTEM-
Answer – Desktop will come

Question 457 – Display Resolution In 1024 * 768 display device, the number of pixels –
Answer – 786432

Question 458 – In the context of the computer system and its peripheral devices, the full form of SCSI is-
Answer – SMALL COMPUTER SYSTEM INTERFACE

Question 459 – What is the type of BIOS-
Reply – FIRMWARE

Question 460 – By pressing …………, the file gets deleted forever without sending it in the recycling bin-
Answer – SHIFT + DEL

Question 461 – ………. places the data on the hard disk again, so that the computer can run more efficiently-
Answer – DISK DEFRAGMENTER

Question 462 – ………….. is the full form of COBOL in terms of programming languages-
Answer – COMMON BUSINESS ORIENTED LANGUAGE

Question 463- Which is the most powerful computer-
Answer – super computer

Question 464 – Large circuit board, present in the CPU tower, is called ……….-
Answer: MOTHERBOARD

Question 465 – Downloading is a process in which data is transmitted from the computer ……….. to the computer –
Answer – REMOTE; LOCAL

Question 466 – In the basic FAT file system, the extension of a file or directory name can be up to ……………. characters-
Answer: 3

Question 467 – In relation to file management, the full form of HPFS is-
Answer – HIGH PERFORMANCE FILE SYSTEM

Question 468 – ENCRYPTED or ENCODED message is also known as …………-
Answer – CIPHERTEXT

Question 469 – ………. Collects information about the user without knowledge, and transmits this information to anyone else from behind-
Answer – SPYWARE

Question 470 – ……….. At first glance, a useful software appears and damages the computer after being installed-
Answer – TROJAN

Question 471 – The length of IPv4 address is ………… bits, whereas IPv6 address length is ……….. bits-
Answer: 32; 128

Question 472 – When the power of the computer stops, the data stored in the RAM goes ………….-
Answer – Deleted

Question 473  – ………. also known as Personal Computer-
Answer – desktop computer

Question 474 – In CD-RW the data can be erased and changed-
Answer – as many as you want

Question 475 – It is necessary to have a ……… in all parts of every computer to work properly and to run all other programs-
Answer – Operating System

Question 476 – MS-DOS is a …………-
Answer – Operating System

Question 477 – Python is the programming language of ……………..-
Answer: First-generation

Question 478 – WINDOWS SHUTDOWN is POP-UP option SHORTCUT KEY-
Answer – ALT + F4

Question 479 – The number of bits in the IPv4 address is –
Answer: 32

Question 480 – INTEL “I3” is a ……………-
Answer – Microprocessor

Question 481 – What are the USE commands to create a directory-
Answer: MKDIR

Question 482 – Which command is used to copy a directory-
Answer – XCOPY

Question 483 – “FONT” is the SHORTCUT KEY to open the DIALOG BOX-
Answer – CTRL + D

Question 484 – A ………… is a part of the text (TEXT) of your document which is ejected and displayed on the page as a graphic element-
Answer – Pull quote

Question 485 – Who are added to provide clarification related information at the end of a document-
Answer – ENDNOTE

Question 486 – Maximum file size limit of Attachment in GMAIL is ………..-
Answer – 25 MB

Question 487 – WORLD WIDE WEB standards are maintained and controlled by whom-
Answer – WORLD WIDE WEB CONSORTIUM

Question 488 – In the context of computer hardware, IC means-
Answer – INTEGRATED CIRCUIT

Question 489 – What is the output given by computer monitors-
Answer – SOFT COPY

Question 490 – Maximum file size limit of Attachment in GMAIL is ………..-
Answer – 25 MB

Question 491 – WORLD WIDE WEB standards are maintained and controlled by whom-
Answer – WORLD WIDE WEB CONSORTIUM

Question 492 – In the context of computer hardware, IC means-
Answer – INTEGRATED CIRCUIT

Question 492 – What is the output given by computer monitors-
Answer – SOFT COPY

Question 493 – WINDOWS-7 Who has monopoly ownership of software-
Answer – MICROSOFT

Question 494 – ………… Function key is used to launch boot options menu in WINDOWS-7.
Answer – F12

Question 495 – ……….. SHORTCUT KEY is used to open run program window-
Answer – WIN + R

Question 496 – WINDOWS system can be created in maximum ……………. user accounts (user accounts)
Answer: In any number of accounts, but in the range of available spaceship

Question 497 – D type of computer user can make all necessary changes-
Answer – Administrator

Question 498 – Which DOS command is used to “KILL” an ongoing process-
Answer – TASKKILL PID

Question 499 – In what mode the computer runs with limited working capabilities-
Answer – SAFE MODE

Leave a Comment