Computer Awareness Questions (201-251)

Question 201 – Sharing, processing and management of files and documents between many users and / or systems is called by the Internet.-
Answer – ONLINE COLLABORATION

Question 202 – “TELNET” is an application layer protocol, which means –
Answer – TELETYPE NETWORK

Question 203 – Issued in Excel 2010 and later, a small chart that can be kept in a worksheet cell, by what name is it known –
Answer – SPARKLINE

Question 204 – What kind of charts can be useful to compare sales with two different branches of a distributor-
Answer – Bar Chart

Question 205 – 24 excel expression = POWER (2,10) will be the result value-
Answer – 1024

Question 206 – What is the meaning of debugging and analyzing it in a phased manner by examining the different parts of a formula-
Answer – EVALUAGE FORMULA

Question 207 – To save a word document in an open document format, which extension is used-
Answer – .ODT

Question 208 – Which ribbon option is used to change the orientation of a document-
Answer – PAGE LAYOUT

Question 209 – When M.S. The spreadsheet is inserted in the WORD file, so what technology works in the background at the time–
Answer – OLE

Question 210 – In the WORD, the ……… attribute automatically corrects some spelling, typing, capitalization or grammatical errors-
Answer – AUTOCORRECT

Question 211 – The blinking point which shows your position in the text is called ………-
Answer – CURSOR

Question 212 – WINDOWS O.S. Use the “WINDOWS LOGO + L” keyboard shortcut in-
Answer – Locking the computer

Question 213  – Unprotected digital document file is often known as-
Answer – SOFT COPY

Question 214 – In the file system glossaries, the full form of NFS is-
Answer – NETWORK FILE SYSTEM

Question 215 – Which word describes the metadata associated with computer files –
Answer – FILE ATTRIBUTES

Question 216 – Which command is used to copy files and directories in the UNIX SYSTEM-
Answer – Cp COMMAND

Question 217 – What is the method known as the method in which to save disk space and reduce the logical size of a file for easy and fast transmission on the network-
Answer – FILE COMPRESSION

Question 218 – WINDOWS O.S. In a hierarchical database that stores low-level settings for operating systems, application programs, and hardware, what is known as-
Answer – REGISTRY

Question 219 – A standalone malware program that repeats itself to be transmitted through a computer network, what is known as –
Answer – COMPUTER WORM

Question 220 – What variable-length password defines the technique of creating a fixed-length password?
Answer – RESETTING (RESETTING)

Question 221 – What is a computer program that blanks the screen in the absence of computer use or fills with dynamic images or patterns-
Answer – SCREEN SAVER

Question 222 – Which Microsoft Windows is used to troubleshoot the startup process-
Answer – MSConflg

Question 223 – In the network terminology, the full form of DHCP is-
Answer – DYNAMIC HOST CONFIGURATION PROTOCOL

Question 224 – WINDOWS O.S. The Task Manager utility can be opened by using which keyboard shortcut-
Answer – CTRL + ALT + DEL

Question 225 – Name the name of the popular programming language used to create multimedia web pages-
Answer: JAVA

Question 226 – Which is a proprietary operating system-
Answer – WINDOWS 7

Question 227 – An algorithm that repeats itself repeatedly until a certain position is achieved, it is called ………..-
Answer – RECURSIVE ALGORITHM

Question 228 – The scripting language used on the IBM mainframe is the full form of JCL –
Answer: JOB CONTROL LANGUAGE

Question 229 – To replace a WORKING DIRECTORY in LINUX, which commands are used-
Reply – chdir

Question 230 – In operating system terminology, the word VFS is a brief form of which-
Answer – VIRTUAL FILE SYSTEM

Question 231 – … Changes the source code to the executable machine code-
Answer – COMPILER

Question 232 – A computer software, for which software publisher has intellectual property rights in the form of a copy of the source code, is known as-
Answer – PROPRIETARY SOFTWARE

Question 233 – QR code refers to the bar code system-
Answer – QUICK RESPONSE CODE

Question 234 – device devices are used in applications like Computer Aided Design (CAD)
Answer – PLOTTERS

Question 235 – What type of connection to connect to the Internet, uses telephone line-
Answer: DIAL-UP

Question 236 – Which is a short word for WiFi-
Answer – WIRELESS FIDELITY

Question 237 – In the context of the Internet, TCP is a complete form –
Answer – TRANSMISSION CONTROL PROTOCOL

Question 238 – When an Excel cell is not wide enough to display the calculated value, it displays a string of …….. symbol-
answer – #

Question 239 – To select the entire worksheet, which is SHORTCUT KEY-
Answer – CTRL + A

Question 240 – MS EXCEL consists of columns ……………. and are marked by …………….. –
Answer – vertical, letters

Question 241 – To move the cursor under a paragraph in a document, in the MS WORD ……….. KEY BOARD SHORTCUT KEY-
Answer – CTRL + DOWN ARROW

Question 242 – What are the maximum font sizes in MS WORD, which can be selected from the font size menus-
Answer: 72

Question 243 – To open the Font Preferences window in MS WORD ……….. KEY BOARD SHORTCUT KEY-
Answer – CTRL + D

Question 244 – Which DOS COMMAND creates new discs for storage of files and folders-
Answer – FORMAT

Question 245 – WinZip is a popular utility software –
Answer – FILE COMPRESSION

Question 246 – To rename files or folders in Windows ……….. KEY BOARD SHORTCUT KEY
Answer – F2

Question 247 – The files containing instructions for the computer are called ………….
REPLY – SYSTEM FILES

Question 248 –  file system uses the ………. character to separate the file name from the extension-
Answer – PERIOD (.)

Question 249 – …, a hacker is designed to harm the remote computer system-
Answer – TROJAN HORSES

Question 250 – In computer thrat’s terminology, how the activity of recording the pressed keys on the computer keyboard is known-
Answer – KEYBOARD CAPTURING

Leave a Comment