Computer Awareness Questions (151-200)

Question 151 – A ……………. is used to identify, prevent and remove the virus from the computer.-
Answer – ANTIVIRUS

Question 152 – What is the conversion of CIPHER TEXT to PLAIN TEXT –
Answer – DECRYPTION

Question 153 – _____________ automatically copies and transmits other files stored on the computer-
Answer: VIRUS

Question 154 – DESKTOP to bring out ……………….. KEYBOARD is SHORTCUT-
Answer – WINDOWS KEY + D

Question 155 – Copying data from computer to CD is called ……….-
Answer: BURNING

Question 156 – Button where minimize windows appear-
Answer – TASKBAR

Question 157 – OPEN is the best known example of SOURCE SOFTWARE-
Answer – LINUX

Question 158 – MEDIA PLAYER AND REAL PLAYER WHICH IS –
Answer – APPLICATION SOFTWARE

Question 159 – Assembly languages ??……………….. is programming language-
Answer – second generation

Question 160 – In reference to the computer performance measurement, the full form of phloops is-
Answer – FLOATING-POINT OPERATIONS PER SECOND

Question 161 – A computer of medium power larger than microcomputer, but smaller than a mainframe, is called –
Answer – Mini Computer

Question 162 – … uses a floppy-flop and does not require refresh from time to time-
Answer: SRAM

Question 163 – For processing, a computer receives data and instructions through ………..-
Answer – INPUT DEVICES

Question 164 – It is a wireless technology that allows high-volume radio waves to transmit data in short distances-
Answer – WiFi

Question 165- To connect to the Internet, the types of connections used in dedicated cables or cables –
Answer – CABLE

Question 166 – What does the IP mean in terms of Internet-
Answer – INTERNET PROTOCOL

Question 167 – When the denominator’s reference of any division operation is either 0 or if nothing happens, then which error appears?
Answer – # DIV / 0!

Question 168 – MS Excel’s “AUTOSUM” feature helps you to find ………. the numbers quickly in any one category-
Answer – SUM (Yoga)

Question 169 – “FILL HANDLE” is a small black square on ………… corner of a selected cell range-
Answer – Bottom-right

Question 170 – The use of the feature “DROP CAP” of MS WORD can be used to make the word in a very large size, in paragraph …………-
Reply – Start

Question 171 – The feature “WORD WRAP” of MS WORD moves any ………… to fit any long word in the automatic line-
Answer – the beginning of the next line

Question 172 – What is the default unit of measuring FONT-SIZE in MS WORD-
Answer – POINT

question 173 – The footnote usually shows ………….. of a page-
Answer – down

Question 174 – A ……….. is used to store related data, while using …………. to store files and subfolders Is done for-
Answer – FILE; FOLDER

Question 175 – DOS command is used to bring / move files from one place to another –
Answer – MOVE

Question 176 – In relation to computer security, what does CAPTCHA mean?
Answer – COMPUTTELY AUTOMATED PUBLIC TURNING TEST TO TRAIN COMPUTERS AND HUMANS APART

Question 177 – PLAIN TEXT’s change in CIPHER TEXT is called …………..-
Answer – ENCRYPTION

Question 178 – By accessing the private network connected to the Internet, to prevent unauthorized Internet users, which is used-
Answer – FIREWALL

Question 179 – What is called copying data from computer to AUDIO CD –
Answer: RIPPING

Question 180 – In relation to computer booting, what does the MBR mean?
Answer – MASTER BOOT RECORD

Question 181-WINDOW to minimize KEY BOARD SHORTCUT KEY-
Answer – WINDOW KEY + DOWN ARROW KEY

Question 182 – What is ADOBE’s ACROBATE READER-
Answer: FREEWARE

Question 183 – Electronics spreadsheets are used for the purpose of organizing the data in ……….. for analysis purpose-
Answer: ROWS AND COLUMNS

Question 184 – An example of WORD PROSCESSING SOFTWARE ………-
Answer – APPLICATION SOFTWARE

Question 185 – FORTRAN is a programming language of …………..-
Answer – Third

Question 186 – C-DAC, which is considered as India’s first supercomputer-
Answer – The Ultimate 8000

Question 187 – What is the meaning of UPS in relation to computer systems-
REPLY – UNINTERRUPTABLE POWER SUPPLY

Question 188 – Magnetic tape is one / many.
Answer – SEQUENTIAL ACCESS

Question 189 – The main circuit board, which connects various components of the computer together-
Answer: MOTHERBOARD

Question 190- In the context of the Internet, ISP is a complete form –
Answer – INTERNET SERVICE PROVIDER

Question 191 – In the context of the Internet, the complete form of HTTPS is-
Answer – HYPER TEXT TRANSFER PROTOCOL SECURE

Question 192 – “BING (Bing)” search engine, who developed-
Answer – MICROSOFT

Question 193 – MARK-UP is LANGUAGE-
Answer – HTML

Question 194 -: The Internet is connected to the danger-
REPLY – CYBERBULLYING

Question 195 – What is the current selected cell in MS Excel?
Answer – ACTIVE CELL

Question 196 – In place, small letters are below the line of the article-
Answer – SUBSCRIPT

Question 197 – In MS WORD, the size of the font of the text can not be less than ………… points-
Answer 1

Question 198 – DD for DOS COMMAND File System Integrity Checks Disk-
Answer – CHKDSK

Question 199 – ….. Popular utility software is for file compression-
Answer – Win Zip

Question 200 – DSM COMMAND is used to set or display the attributes of a file-
Answer – ATTRIB

Leave a Comment