Computer Awareness Questions (101-150)

Question 101 – A file name has two parts, which are divided by one point. The part before the point is called ………, whereas the posterior part is called ………..-
Reply – Primary Name, Extension

Question 102 – Which key is a shortcut key for faster access to Windows Task Manager –
Answer – Ctrl + Shift + Esc

Question 103 – Which command is used to launch Registry Editor-
Answer – RegEdit

Question 104 – Double click on the title bar of a window, the window will become …………..-
Answer – Restored

Question 105 – A CPU with 24 bit memory address register (MAR) can address up to ……….. memory.
Answer – 16MB

Question 106 – In relation to the input / output port, the FULLFORM-
Answer – UNIVERSAL SERIAL BUS

Question 107 – C.P.U. What is the length of the word of the word-
Answer – Number of bits in one word

Question 108 – How is the number of parallel wires in a computer system bus known as-
Answer – BUS WIDTH

Question 109 – Which unit works on mathematical functions-
Answer: ALU

Question 110 – Which protocol is used in video conferencing?
Answer: VOIP

Question 111 – ……… is a website where people with similar interests interact with chat or messaging board-
Reply – Community Website

Question 112 – … is a network protocol that provides file access, file management and file transfer of a reliable data stream-
Answer – SFTP

Question 113 – Which operators are used to convert / value the values ??of multiple sales-
answer – &

Question 114 – Which is used to combine the value of multiple ranges in a new range-
Answer – Consolidated

Question 115 – What combination is used to currently hydrate the active row –
Answer – Ctrl + 0

Question 116 – What will be the result of Excel Function = LEN (“HELLO”)
Answer – The length of the string with spaces

Question 117 – What is the Excel template file extension-
Answer – .XLTS

Question 118 – Font Size Increase Shotcut key-
Answer – Ctrl +]

Question 119 – To print a document, use the shortcut key-
Answer – Ctrl + P

Question 120 – Shortcuts for SUBSCRIPT key-
Answer – Ctrl + =

Question 121 – SUPERSCRIPT for shortcut key-
Answer – Ctrl + Shift + +

Question 122 – To make a document, you use the command ……….. from the file menu.
Answer – NEW

Question 123 – How many rows can be dumped up to a maximum character using a drop cap-
Answer -10

Question 124 – Which type of file is created by word processing program-
Answer – Document file

Question 125 – Which application is usually used to prepare the presentation / slideshow-
Answer – Power point

Question 126 – The fastest and easiest way to find a particular word or phrase in a document is to use the command-
Reply – find

Question 127 – A document is printed in the ………. mode by default-
Answer – portrait

Question 128 – WINDOWS O.S. In case of failure of the system, the operating system can be restored in its pre-condition, what it says-
Answer – RESTORE POINT

Question 129 – Library of Technical Documentation, MSDN is a brief form of which –
Answer – MICROSOFT DEVELOPER NETWORK

Question 130 – In connection with computer network, the full name of VPN is ……….-
Answer – Virtual Private Network

In question 131 – COMPUTER, an operation which returns the database to its former state, what is called it-
Answer: ROLLBACK

Question 132 – WINDOWS O.S. In, to select all the files within the folder, use the SHORTCUT KEY key-
Answer – Ctrl + A

Question 133 – What is the short form of the .IFF file extension-
Answer – TAGGED IMAGE FILE FORMAT

Question 134 – In the UNIX system, necessary information about users is stored under the ……… file-
Answer – / etc / passwd

Question 135 –  The software whose purpose is to gather information about it without coming into the information of an individual or organization, what it says –
Answer – SPYWARE

Question 136 – A kind of webcam which is used for monitoring and which sends data through computer network and the Internet and can get it, what is called –
Answer – NetCam

Question 137 – Execution is prepared by copying and registering any computer program and / or plugin, what is called that action-
Answer – INSTALLATION

Question 138- Which network displays the DNS settings of the network’s network settings-
Answer – IPCONFLG

Question 139 – What device is used for real time video chat and webcasting-
Answer – Webcam

Question 140 – To open the window menu using Restore, Minimize or Maximize Commands, which is SHORTCUT KEY-
Answer – ALT + SPACEBAR

Question 141 – C, BASIC, COBOL and JAVA ………. Examples of language are-
Answer – HIGH-LEVEL

Question 142 – Which Command is used to clear the terminal screen in LINUX-
Answer – CLEAR

Question 143 – In the operating system terminology, the abbreviation of which API is-
Answer – APPLICATION PROGRAMMING INTERFACE

Question 144 – What is the configuration of working on faster speeds than the original manufacturer certified by the original manufacturer of computer hardware-
Answer – OVERCLOCKING

Question 145 – In smart card techniques, SIM means-
Answer – SUBSCRIBER IDENTITY MODULE

Question 146 – What file system is used by BLU-RAY disc-
Answer – UDF

Question 147 – SCSI has full meaning ……….-
Answer – SMALL COMPUTER SYSTEM INTERFACE

Question 148 – A defining word is used to describe the speed of CPU-
Answer – CLOCK CYCLE

Question 149 – Who perform arithmetic and bitwise operations on numbers-
Answer – ARITHMETIC LOGIC UNIT (ALU)

Question 150 – Who is referred to as “EARLIEST SUPER COMPUTER”
Answer – UNIVAC LARC

Leave a Comment